B-körkort

Vägen till körkortet kan se ut på många olika sätt. Man kan utbilda sig i trafikskola, privat eller kombinera trafikskolans kompetens med privat mängdträning. Oavsett vad du väljer hjälper vi dig till att nå kraven från Trafikverket och trafiken i en trevlig och avslappnad miljö.  Samarbetet med Sveriges trafikskolors riksförbund (STR) garanterar en utbildning med god kvalité.

Vi erbjuder utbildning för både automat och manuellt växlade bilar.

1

Ansöka om körkortstillstånd/ synundersökning

För att få övningsköra privat krävs det att man ansöker om ett så kallat körkortstillstånd. Det ansöker du om hos www.transportstyrlesen.se/korkort Därefter får du hem blanketter som du måste fylla i och skicka tillbaka till trafikverket. Du får även en blankett som gäller en synundersökning. Synundersökningen kan utföras hos oss på trafikskolan. 

2

Introduktionsutbildning

För dig som planerar att köra privat, krävs det enligt lag att du respektive din/dina handledare gått på introduktionsutbildningen (handledareutbilning). Handledaren måste ha haft körkort i minst 5 år.

3

Börja öva

Det är rekommenderat och har bevisat goda resultat att övningsköra parallellt med teoriutbildningen. Därför har vi drop in till våra elever som vill öva på teorin så de kan anpassa detta efter deras bokade körlektioner. 

4

Riskutbildningen (risk 1an) & halkan (risk 2an)

Vid slutet av din utbildning måste du utföra 2 obligatoriska kurser. En teoretisk (risk 1an) och en praktiskt (risk 2an). Risk 1an genomförs här på trafikskolan. För risk 2an så åker vi tillsammans till halkbanan.

5

Kunskapsprovs och körprov

Dessa två test sker hos trafikverket och de kan bokas vid samma tillfälle med kunskapsprovet först. På kunskapsprovet har du 50 minuter på dig att besvara 70 frågor (varav 65 poänggivande), för godkänt krävs 52 rätt. Kunskapsprovet måste vara godkänt för du ska få göra körprovet. Ett godkänt kunskapsprov är giltigt i 4 månader. Just nu har man förlängt giltighetstiden till 6 månader fram till 30 september 2022. Körprovet tar ungefär 45 minuter där du blir bedömd på hur du kan hantera fordonet i trafiken. 

Vi kommer ge dig råd när vi tycker du är redo för att boka proven. 

Vi hjälper dig med samtliga steg till ditt mål: